Klimaatbeleid: bisschoppen kiezen voor diepgaande verandering | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisschoppenconferentie

Bisschoppenconferentie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Documenten
      PersberichtenVerklaringen en pastorale brievenBrochuresVisietekstenDocumenten van de Wereldkerk vertaald in het NederlandsDecreten van de BisschoppenconferentieBeslissingen van de Bisschoppenconferentie Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014)
      Samenstelling en secretariaat van de bisschoppenconferentie Bisschoppelijke commissies en comités Bisschoppen referent: nationaal en Nederlandstalig De Belgische kerkprovincie Interdiocesaan Centrum Over seksueel misbruik Cathobel - l'Église catholique de Belgique Religieuzen Kerkfabrieken Kerkelijke rechtbanken Kerk in Europa De wereldkerk Privacy

Klimaatbeleid: bisschoppen kiezen voor diepgaande verandering

Geert Lesage

Geert Lesage

icon-icon-persbericht
Gepubliceerd op donderdag 29 november 2018 - 10:50
Afdrukken
N.a.v. de Klimaatmars van zondag 2 december roepen de bisschoppen van ons land op tot een diepgaande ecologische bekering en een integrale ecologie.

De bisschoppen van België delen de bezorgdheid van de Klimaatcoalitie, die op zondag 2 december in Brussel de mars Claim the Climate organiseert voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. In navolging van paus Franciscus roepen ze op tot een diepgaande ecologische bekering en een integrale ecologie. Hierna volgt de integrale tekst van de perscommuniqué die de persdienst van de bisschoppenconferentie vandaag donderdag 29 november 2018 publiceerde.

Een ethiek van het genoeg

De afgelopen jaren werden we almaar duidelijker geconfronteerd met de vernietigende gevolgen van de klimaatverandering. Ze treft vooral arme bevolkingsgroepen al langer en tast hun voedselzekerheid, de leefbaarheid van hun woongebieden, de biodiversiteit en de kwaliteit van hun ecosystemen aan.

De klimaatcrisis met haar sociale en ecologische gevolgen zet mensen in beweging. Zij kiezen voor een duurzame levensstijl en een ethiek van het genoeg, dringen hun gebruik van materiaal en energie terug en vermijden afval. Ze schakelen over op hernieuwbare energie, lokale voeding, groene mobiliteit en duurzame producten. Ze investeren in projecten die de overgang naar een koolstofarme economie mogelijk maken.

Vele christelijke organisaties gaan hierin mee voorop. Ook de katholieke Kerk volgt dit voorbeeld. Zo hebben de Belgische bisdommen vorig najaar aan de financiële instellingen waarmee ze samen werken uitdrukkelijk gevraagd de voorkeur te geven aan investeringen in bedrijven die streven naar een duurzame energietoekomst. Het zijn belangrijke stappen in de immense opdracht die nog wacht voor de zorg voor het gemeenschappelijke huis (cf. paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si’, 2015).

Een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

Het IPCC-rapport voor de Verenigde Naties geeft aan wat nodig is om de beoogde opwarmingslimiet van 1,5 °C binnen bereik te houden en wat de desastreuze gevolgen zullen zijn als we toelaten dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt met 2°C of meer. Het rapport leert ons dat er snel verregaande en ongeziene veranderingen nodig zijn.

Klimaattop

De komende Klimaattop, in de Poolse stad Katowice van 3 tot 14 december 2018, is cruciaal om het Akkoord van Parijs in werking te stellen en een begin te maken met het dichten van de emissiekloof. We delen de bezorgdheid van de vele organisaties van de Belgische Klimaatcoalitie die op 2 december in Brussel de mars Claim the Climate organiseren. Wij steunen de oproep om deel te nemen.

Samen met burgers, organisaties en overheden willen we werk maken van versnelde en verregaande inspanningen om de klimaatcrisis aan te pakken.

Kardinaal Jozef De Kesel en de bisschoppen van België

Gebed

We suggereren de volgende voorbede in de vieringen van de eerste zondag van de advent, zaterdag 1 en zondag 2 december:

Bidden we voor de wereldleiders en hun medewerkers op de VN-klimaattop.
Dat ze moedige maatregelen nemen om ons weg te halen
uit de spiraal van armoede en ecologische vernietiging
die onze wereld en onze toekomst bedreigt.
Dat ze elkaar vinden in een dialoog die de tegenstellingen overwint.
Laten we bidden ...

 

Gepubliceerd door

Bisschoppenconferentie

Meer

Kerk in Vlaanderen
Persbericht
Nieuws
Ecologie
klimaat milieu

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook